Trygg og sikker digital betaling

Nytt direktiv fra EU- enda sikrere betalinger

Den 14. september trådte det nye betalingstjenestedirektivet (PSD2) fra EU i kraft. Direktivet skal sikre at alle land har det samme regelverket. Det skal i tillegg forebygge svindel ved at det stilles nye krav til sikkerhet. Dette betyr at du som kunde blir bedt om å gjøre et ekstra trinn for å verifisere deg (to-trinns verifisering). Dette innebærer blant annet:

 • Når du handler på internett kan det hende at du må foreta ytterligere verifisering i tillegg til BankID og/eller BankID på mobil. 
 • Når du benytter deg av kontaktløs betaling i butikk, må du oppgi PIN-koden til kortet oftere.

Vi i St1 vil fortsette å sikre at e-handel og betalingsprosesser på mobil fungerer smidig og trygt i fremtiden.

I forbindelse med det nye direktivet vil ikke St1 gjøre noen endring i den eksisterende betalingsprosessen. Vi anser det som veldig viktig at betalingsprosessen er så lik som mulig for deg som kunde over hele det europeiske markedet og vil arbeide for å nå dette målet.

Betalinger gjennom e-handel og mobil er allerede veldig sikkert i dag. Den nye endringen – hvor du blir bedt om å identifisere seg oftere- vil forbedre sikkerheten ytterligere. Vi i St1 vil følge markedssituasjonen nøye og informere om endringer i tjenestene våre i god tid.

Kjøp av digital kaffeavtale i snarveien-appen med St1 Mastercard vil fungere like smidig som før.
Har du glemt PIN-koden din for St1 Mastercard? Ikke noe problem! Ring oss så hjelper vi deg.

Bruk av Mastercard SecureCode for kjøp på nett

3D Secure er en funksjon utviklet av kortorganisasjoner for å sikre at et kort som brukes til kjøp på nett, tilhører rett person. Når du betaler med St1 Mastercard, identifiserer du deg gjennom snarveien-appen ved bruk av din personlige St1-ID. St1-ID er en 4-sifret kode som du selv opprettet når du søkte om kortet.  Identifikasjonsdetaljene dine blir ikke overført til selgeren. Selgeren får bare bekreftelse på at identifikasjonen har vært vellykket.

Skjermbilde-nettbetaling-MastercardSecureCode

Slik bruker du Mastercard Identity Check

Når du handler på nett blir du bedt om å legge inn din kortinformasjon

 

 

 

Mastercard secure

Verifisere deg

Etter at du har lagt inn din kortinformasjon blir du bedt om å åpne snarveien-appen for å verifisere deg

 

 

 

Skjermbilde app bjelle

Åpne snarveien-appen

Trykk på den grå bjellen øverst i høyre hjørne og tast inn din personlige St1-ID.

 

 

 

St1-ID-skjermbilde

Tast inn din personlige St1-ID

Denne koden opprettet du da du søkte på St1 Mastercard 

 

 

 

 

Bekreft-skjermbilde

Etter godkjent identifisering går du deretter tilbake til internettsiden og trykker på "fortsett".

 Om alt er i orden vil bestillingen din bli bekreftet.

 

 

 

Sikker digital betaling

Fremtidens betalingsløsninger blir stadig mer digitale. Med tjenestene våre kan du handle og betale like trygt som vanlig, også digitalt. For å forsikre oss om at opplysningene dine ikke havner i feil hender, finnes det noen ting som du bør tenke på:

 • Du må aldri dele kodene til betalingstjenesten, kortnummer eller annen sensitiv informasjon på e-post. Myndigheter og banker ber deg aldri om å oppgi betalings-/kortinformasjon på telefon eller e-post. St1 Finance ber heller ikke om koder eller kortopplysninger på e-post eller telefon.
 • Phishing eller nettfisking brukes for å få tilgang til koder til nettjenester eller kredittkortnummer. Unngå å åpne e-postmeldinger eller lenker i meldingene hvis du ikke er sikker på hvem avsenderen er. Vær skeptisk til meldinger om lotterier, gevinster eller tilbud. Noen nyere nettlesere kan identifisere phishing, noe som hjelper deg med å oppdage forsøk på svindel.
 • Bruk bare aktører som du vet er pålitelige.
 • Lagre all dokumentasjon, f.eks. ordrebekreftelser og kvitteringer på kjøp du gjør på Internett.
 • Beskytt enhetene dine med antivirusprogrammer og oppdater dem for å beskytte dem mot skadelig programvare. Oppdater antivirusprogrammene kontinuerlig i henhold til produsentens instruksjoner.
 • Forsikre deg om at siden som du benytter til betaling, er beskyttet. Du kjenner igjen en beskyttet side i den innledende teksten “https://” i nettleserens adressefelt samt på et ikon med en låst lås eller en nøkkel.
 • Håndter kort- og kontoopplysningene dine med forsiktighet.
 • Bruk bare trådløse nettverk (WiFi) som du stoler på, som er kryptert og beskyttet med passord. Beskytt også enhetene dine og viktige apper med passord. Ikke bruk personlig informasjon i passordene dine, for eksempel fødselsdato eller navn.
 • Hvis du har en mobilbank på telefonen din, og du har mistet telefonen eller den har blitt stjålet, må du kontakte den som har utstedt betalingskortet.

Spørsmål om sikkerhet

Vi har samlet de mest vanlige spørsmålene angående sikkerhet på ett sted for at du raskt og enkelt skal kunne finne svaret på spørsmålet ditt.

Aktuelt om sikkerhet

Her har vi samlet aktuelle nyheter som gjelder sikkerhet og bedragerier, for eksempel svindel-e-post og annen kommunikasjon som spres under falske navn.